Cryotherapie bij depressie en angststoornis

In 2007 is er door de psychiatrische afdeling van de Wroclaw Medical University in Polen onderzoek gedaan naar de effecten van cryotherapie als aanvullende behandeling bij mensen met een depressie en/of angststoornis.

Hoe zag het onderzoek eruit?

Het onderzoek is gedaan met 60 mensen tussen de 18 en 65 jaar die op dat moment een depressie of een angststoornis hadden en die hiervoor in behandeling waren in een externe kliniek in combinatie met medicatie. 26 van deze mensen kregen 15 keer een behandeling, van maandag tot vrijdag, in de cryosauna (temperatuur tussen de -160 en -110 graden).

Hoe is er gemeten?

Om angst en depressie te meten, heeft men de Hamilton’s depression rating scale (HDRS) en de Hamilton anxiety rating scale (HARS). Dit zijn meetinstrumenten die de mate van depressie en angst meten voor, gedurende en na de behandeling. Hierbij wordt gekeken naar lichamelijke- en gedragssymptomen die zijn voorgekomen in de afgelopen periode.

Resultaat in cijfers

Na drie weken was er een daling van tenminste 50% van de HDRS scores (de mensen met een depressie) bij 34,6% van de mensen die aanvullend behandeld waren met de cryosauna tegen 2,9% van de mensen die niet behandeld waren. Bij de mensen met een angststoornis was er een daling van tenminste 50% van de HARS scores bij 46,2% van de mensen die aanvullend behandeld werden tegen 0% van de mensen die niet behandeld waren.

Conclusie

De resultaten zijn duidelijk: mensen die een depressie of angststoornis hebben, ervaren minder symptomen na behandeling met de cryosauna. De onderzoekers geven in het rapport aan dat dit onderzoek aangeeft dat whole body cryotherapy een mogelijke rol speelt als een korte termijn aanvullende behandeling bij angst en depressie.

Het volledige onderzoeksrapport (in het Engels) kun je hier lezen.